Zdravotníci Interního oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně se u pacienta setkali s velmi výjimečnou otravou, kterou způsobila cuketa, respektive toxin cucurbitacin. 54letá pacientka skončila na jednotce intenzivní péče.
Začalo to velmi nevinně. Paní Stanislava ze Zlína dostala velkou cuketu ze zahrádky a připravila si ji spolu s rajčaty a sýrem k zapečení. Večeři naštěstí jedla sama a zpočátku necítila nic divného. „Jídlo jsem jedla s chutí, ale po snězení asi dvou třetin se mi chuť začala zdát podivně nahořklá. Bohužel jsem jídlo celé dojedla,“ uvedla pacientka a dodala, že asi po třech hodinách jí začaly bolesti břicha následované obrovskými křečemi a vodnatým průjmem narůžovělé barvy.
Do nemocnice se paní Stanislava dostala po pár hodinách těžce dehydratovaná a s krutými bolestmi břicha. „Její stav byl opravdu dramatický. Začali jsme podávat infuze, provedli CT břicha, kde byl popsán obraz těžkého otoku sliznice žaludku, tlustého střeva a výrazné změny na játrech. Výrazné poškození jater bylo patrné i z krevních testů. Pacientka pak byla ze zvracení a průjmů tak vyčerpaná a měla tak nízký krevní tlak, až na chvíli ztratila vědomí,“ popsal MUDr. Ilja Ryšavý, vedoucí lékař Interní JIP Krajské nemocnice T. Bati.
Vzhledem k šokovému stavu a podezření na infekční původ lékaři vstupně nasadili antibiotickou širokospektrou terapii. Nicméně průběh pacientčina stavu nebyl od začátku zcela typický pro infekci. Laboratorní ukazatele zánětu v krvi nebyly nijak zvýšené. Při gastroenteritidě nebývá nástup potíží tak rychlý, bývá jiný charakter průjmů. Také nález na játrech byl atypický. Proto lékaři na JIP po příčině stavu dále pátrali a nakonec určili požití toxinu cucurbitacinu jako původce stavu.
Pro intoxikaci cucurbitacinem by svědčila hořká chuť požité zeleniny, časový odstup od konzumace cukety a obraz postižení hlavně tkání, které byly v přímém kontaktu s toxinem, tedy žaludek, střevo, játra.
„Musím říci, že do té doby jsem nikdy o intoxikaci hořkou cuketou neslyšel a stav pacientky jsem s její konzumací nespojoval. Nicméně naše sestřičky o toxicitě hořkých cuket věděly, a právě je napadlo, jestli se nemohla tímto způsobem otrávit. Skutečně jsme pak našli v internetové databázi několik popisů velmi podobných případů otrav, které vznikly po požití tykvovité zeleniny s obsahem cucurbitacinu. Podezření nám potvrdili odborníci z toxikologického informačního střediska ve VFN Praha s tím, že se v Česku zatím nikdy nejednalo o takto závažnou otravu. V zahraničí však byly popsány i smrtelné případy,“ uvedl lékař Ilja Ryšavý.
Tento případ naštěstí pro paní Stanislavu dopadl dobře. Po šesti dnech hospitalizace byla propuštěna domů, cítí se lépe. Sama však chtěla svůj případ zveřejnit, aby si lidé dávali pozor.
Podle odborníků může být cucurbitacin přítomen v některých typech zeleniny, například právě v cuketách nebo v jiné tykvovité zelenině (dýně, okurky). Látku rostlina většinou tvoří v reakci na stres, například sucho. „Zásadním poučením asi je, aby lidé kousek takové zeleniny ochutnali již před případnou tepelnou úpravou a v žádném případě ji nekonzumovali v případě hořké nebo jinak podivné chuti,“ uzavírá příběh MUDr. Ilja Ryšavý, vedoucí lékař Interní JIP Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně.